Kulinarny Kącik #2
Tak Kochani, dobrze widzicie, dzisiaj coś na temat deseru!
Hejka!
Jako, że lubię piec, ale od jakiegoś czasu nie piekę, właściwie to od momentu kiedy wróciłam z gór...
Chyba dalej nimi żyję, bo zrobiły na mnie ogromne wrażenie.
Wielkimi krokami zbliżają się święta, więc zaczynam piec, bo ileż można nie?
No właśnie.
TAK WIĘC!
Dzisiaj mam dla Was...
PLACEK GAŹDZINY!
Hejka!
Jako, że lubię piec, ale od jakiegoś czasu nie piekę, właściwie to od momentu kiedy wróciłam z gór...
Chyba dalej nimi żyję, bo zrobiły na mnie ogromne wrażenie.
Wielkimi krokami zbliżają się święta, więc zaczynam piec, bo ileż można nie?
No właśnie.
TAK WIĘC!
Dzisiaj mam dla Was...
PLACEK GAŹDZINY!
Jest to chyba najprostszy, najłatwiejszy, najtańszy,najszybszy i Najlepszy placek z - jabłkami.
Mało osób o nim wie, mało osób o nim słyszało. Dlaczego? - nie wiem, skąd wiem? - z pracy.
Mało osób o nim wie, mało osób o nim słyszało. Dlaczego? - nie wiem, skąd wiem? - z pracy.
Jeśli wpiszemy w Google frazę "placek gaździny" wyjdzie nam wiele przepisów z jajkami i innymi takimi. Przepis który ja mam nie ma grama w sobie jakiegokolwiek jajka, czy to kurze, przepiórki, kaczki, gęsi, nietoperza, dinozaura. Nie, nie ma.
SKŁADNIKI :
- 2 szkl. mąki
- 2 szkl. kaszy manny
- 1 3/4 szkl. cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki wymieszać
WYKONANIE:
Sypkie składniki podzielić na trzy części. Pierwsza część wysypać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na to dać 1 część jabłek, na jabłka znowu sypkie składniki, Jabłka i na wierz ostatnią część sypkich składników, czyli:
Sypkie
↓
Jabłka
↓
Sypkie
↓
Jabłka
↓
Sypkie
Jeśli ktoś chce, aby ciasto było lekko chrupiące, na wierzch niech da pokrojoną w plasterki margarynę, ok 100/150g w zależności od foremki :)
Piec w 180 ° C przez 55 minut.
Można podawać same ciasto, lub z bitą śmietaną, lodami, albo z bitą śmietaną i lodami.
Dajcie znać jak Wam się podoba co o tym myślicie i w ogóle czekam na opinię od Was ♥
Sypkie składniki podzielić na trzy części. Pierwsza część wysypać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na to dać 1 część jabłek, na jabłka znowu sypkie składniki, Jabłka i na wierz ostatnią część sypkich składników, czyli:
Sypkie
↓
Jabłka
↓
Sypkie
↓
Jabłka
↓
Sypkie
Jeśli ktoś chce, aby ciasto było lekko chrupiące, na wierzch niech da pokrojoną w plasterki margarynę, ok 100/150g w zależności od foremki :)
Piec w 180 ° C przez 55 minut.
Można podawać same ciasto, lub z bitą śmietaną, lodami, albo z bitą śmietaną i lodami.
SMACZNEGO ! ♥
Dajcie znać jak Wam się podoba co o tym myślicie i w ogóle czekam na opinię od Was ♥
Prosty i szybki przepis! Też nigdy o nim nie słyszałam. Fajnie ze nie mam w sobie jajek. Kocham jabłka i wszelkie desery na pewno wypróbuje tego przepisu kochana. Buziaki 😘
OdpowiedzUsuńSuper! Powodzenia mam nadzieję, że zakochasz się w nim tak jak ja 😍❤️
UsuńWypróbuje przepis na pewno, szczególnie, że ostatnio mam wenę na pichcenie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo tym bardziej musi się znaleźć w Twoim zeszycie kulinarnym ❤️
UsuńMusze koniecznie wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie! Miłość od pierwszego smaczku 😍
UsuńNo proszę, w życiu...ale to w życiu o nim nie słyszałam. Aktualnie kończymy w domku szarlotkę, więc udziabaliby mnie widelcami za ciasto podobne, poczekam na pomyślniejsze czasy i wypróbuję.
OdpowiedzUsuńHaha, nie ma co ryzykować, racja! Powodzenia i smacznego! ❤️
UsuńJa muszę to wypróbować! Kocham robić wszystko co jest łatwe, szybkie i smaczne. Faktycznie, na Internecie są same przepisy z jabłkami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam kochana,
frydrychm.blogspot.com
Zgadza się! A ten jest jedyny w swoim rodzaju! Smacznego! ❤️
UsuńO Boże, taki prosty, tak mało składników, a nigdy o nim nie słyszałam. Ale zrobię! :D Musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, jest mega 😍
UsuńŁatwo można zaskoczyć znajomych i rodzinę 😁